فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 201 (مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/29
  • تعداد عناوین: 19
|
  • سمیرا یاری میر، مریم مقیمیان، افشین نظری*، علیرضا میرزایی، حامد صیدی، مهرنوش صدیقی صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    در پژوهش حاضر با توجه به میزان بالا دیابت در جامعه و اهمیت مکمل های گیاهی و فعالیت ورزشی در درمان آن، اثرات عصاره هیدروالکلی برگ زیتون با و بدون فعالیت ورزشی بر عملکرد عروق کرونری در رت های نر دیابتی القاء شده توسط استرپتوزوتوسین بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی 50 موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 300-250 گرم به صورت تصادفی به 5 گروه 10 تایی شامل: کنترل سالم، دیابتی کنترل، دیابت + فعالیت ورزشی، دیابت + عصاره برگ زیتون، دیابت + فعالیت ورزشی + عصاره برگ زیتون تقسیم شدند. دیابت با تزریق درون صفاقی نیکوتین آمید- استرپتوزوتوسین القاء شد. آزمودنی ها به مدت 8 هفته و هر هفته 5 جلسه به تمرین روی نوار گردان پرداختند. هم زمان گروه های تحت درمان با عصاره برگ زیتون، روزانه mg/kgbw200 عصاره را به صورت گاواژ دریافت نمودند. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، قلب حیوانات به دستگاه لنگندرف منتقل و وضعیت همودینامیک بررسی و رت ها کشته شدند و سطوح آنزیم های آنتی اکسیدان و لیپوپروتیین ها در خون اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    انجام 8 هفته تمرین هوازی توام با عصاره برگ زیتون سبب افزایش فعالیت آنزیم های سوپراکسید دسموتاز و کاتالاز و افزایش سطوح لیپوپروتیین های HDL و LDL در رت های دیابتی شد، ولی تاثیری بر کاهش میزان LDL نداشت. همچنین با جلوگیری از افزایش پاسخ به تنگ کننده عروق کرونری ناشی از دیابت و افزایش پاسخ به گشادکننده عروق کرونری توام بود.

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر می تواند در افزایش تمایل به استفاده از ورزش و عصاره برگ زیتون در درمان بیماران دیابتی و پیشگیری از عوارض قلبی و عروقی مانند اختلالات اندوتلیال عروق کرونری در بیماران دیابتی موثر باشد.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، اندوتلیال، تمرین استقامتی، آنزیم های آنتی اکسیدان، عوارض عروقی
  • وحیده طرح ریز، احمد یاری خسروشاهی، لیلا ابراهیمی قصور، بابک الیاسی فر، آزیتا دیلمقانی* صفحات 16-27
    سابقه و هدف

    امروزه مصرف نادرست آنتی بیوتیک ها با بهم زدن تعادل میکروبی بدن، زمینه ساز بروز بیماری های جدید شده اند. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس گیاهان زنجبیل، دارچین، زنیان، زیره سبز و زیره سیاه ‏بر روی برخی باکتری های ایجادکننده دیس بیوزیس جهت تعدیل فلور میکروبی روده در شرایط آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها:

     اسانس گیاهان دارویی از طریق تقطیر به روش بخار غیرمستقیم تهیه و میکروب ها از مرکز کلکسیون (IROST) خریداری شدند. بعد از آماده شدن محیط کشت ها، چاهک گذاری انجام شد و بعد از 24 ساعت هاله عدم رشد اندازه گیری شد. جهت تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی(MIC) و حداقل غلظت کشندگی مخمرها و باکتری های بیماریزا، به ترتیب از روش ماکرودیلوشن و میکرودیلوشن استفاده شد. نتایج حاصل، طبق استانداردهای CLSI تفسیر شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد که اسانس دارچین بیش ترین اثر مهاری را بر روی همه باکتری های بیماریزا داشته است. اسانس زنیان نیز بجز شیگلا فلکسنری روی سایر باکتری های بیماریزا اثر مهاری متوسطی داشت. اسانس زیره سبز و زیره سیاه، مشابه عمل کرده و اسانس زنجبیل هیچ اثری روی هیچ کدام از باکتری های بیماریزا نشان نداد.

    استنتاج

    با توجه به نتایج به دست آمده اسانس زنیان با بیش ترین اثر مهاری روی باکتری های بیماریزا بسیار خوب عمل کرده است. اسانس دارچین نیز اثرمهاری بسیار خوبی بروی باکتری های بیماریزا و عدم بازدارندگی روی برخی باکتری های مفید نشان داد، لذا این گیاهان می توانند با تعدیل فعالیت باکتری های بیماریزای موثر در دیس بیوزیس، برای ساخت داروی موثر، امیدوارکننده باشند.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، دیس بیوزیس روده، حداقل غلظت ممانعت کنندگی، حداقل غلظت کشندگی، آنتی بیوتیک
  • کوثر دادگر*، لیلا شادان، مریم موذنی، پوریا بی پروا، جمشید یزدانی چراتی، زهرا ابراهیمی، مهدی آریانا صفحات 28-38
    سابقه و هدف

    پروتزهای متحرک ساخته شده از پلی متیل متاکریلات مستعد دنچر استوماتیت وابسته به کاندیدا هستند و کاندیدا آلبیکنس به عنوان عامل اولیه آن در نظر گرفته می شود. این مطالعه با هدف بررسی آزمایشگاهی اثر ضد قارچی آکریل رزینی اصلاح شده با نانوذرات اکسید روی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه آزمایشگاهی، 72 دیسک با ابعاد 10×4 میلی متر از جنس پلی متیل متاکریلات (Iran، Marlic، Acropars) به سه گروه 24 تایی تقسیم شدند. غلظت نانوذرات اکسید روی (ZnO NPs) در گروه های مورد مطالعه، 1 (گروه A)، 0/5 (گروه B) و 0 (گروه C، کنترل) میلی گرم بر میلی لیتر بود. نمونه ها در محیط آزمایشگاه با استفاده از سویه های کاندیدا آلبیکنس (ATCC 10231) مطابق با سند توصیه شده استاندارد بالینی و آزمایشگاهی M27-A3 و M27-S4 ارزیابی شدند. آنالیز آماری با استفاده از آزمون های ANOVA یک طرفه و Scheffe's post-test در نرم افزار SPSS 24 انجام شد.

    یافته ها: 

    میانگین شمارش کلنی های قارچی در گروه های مطالعه حاضر متفاوت بود. مقدار کلنی های قارچی در گروه B کم تر از گروه C و در گروه A کم تر از گروه B بود. این تفاوت بین گروه ها از نظر آماری معنی دار بود (0/05> p)

    استنتاج

    با در نظر گرفتن محدودیت های مطالعه ی حاضر، نتایج نشان داد که نانوذرات اکسید روی دارای فعالیت ضد قارچی هستند که این فعالیت با افزایش غلظت نانوذرات، افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تست حساسیت میکروبی، اکسید روی، نانوذرات فلزی
  • سمانه دهقان*، علیرضا شاکری، مهسا طاهرگورابی، یوسف دادبان شهامت صفحات 39-58
    سابقه و هدف

    پاراکوات سومین علف کش از لحاظ گستردگی مصرف در جهان است. این علف کش پتانسیل آسیب به غشای سلولی را از طریق پراکسید کردن لیپید به واسطه حمله رادیکال های آزاد دارد. در این پژوهش، فتوکاتالیست هتروژن اکسید روی/اکسیدگرافن ZnO/rGO (ZG) برای اکسیداسیون آفت کش پاراکوات در محلول آبی و تحت نور فرابنفش مورد استفاده قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، برای تعیین مشخصات کاتالیست سنتز شده آنالیزهای EDS, FE-SEM, BET, XRD, FTIR انجام شد. تاثیر پارامترهای بهره برداری شامل pH محلول، غلظت کاتالیست، درصد بارگذاری rGO، غلظت پاراکوات و شدت نور فرابنفش بر تخریب پاراکوات در یک محیط ناپیوسته مطالعه شد. سنجش غلظت باقیمانده آفت کش و نوع و سمیت ترکیبات واسطه به ترتیب توسط آنالیز نمونه ها با دستگاه HPLC، GC-MS و آزمون سمیت توسط دافنیا مگنا انجام شد. مطالعات مربوط به قابلیت استفاده مجدد کاتالیست و تاثیر عوامل به دام انداز رادیکال و آنیون های معدنی نیز انجام گرفت.

    یافته ها: 

    در شرایط بهینه (7=pH، بارگذاری کاتالیست=10درصد، غلظت کاتالیست=0/5گرم درلیتر، غلظت پاراکوات=10میلی گرم در لیتر و شدت نور فرابنفش= mw/cm2220)،  نرخ تخریب و معدنی سازی به ترتیب 91/61 و 51 درصد در مدت زمان 120 دقیقه بود. آزمایشات مربوط به ترکیبات به دام انداز رادیکال نشان داد که الکترون، موثرترین عامل در فرآیند اکسیداسیون پاراکوات در سیستم ZG/UV بوده است. در نمونه های مربوط به زهاب کشاورزی، راندمان تخریب در مقایسه با نمونه های سنتتیک برابر با 58/27 درصد بود. بر طبق نتایج تست سمیت زیستی، واحد سمیت در نمونه های حاوی آفت کش بعد از مدت زمان 96 ساعت، از 61/72 در نمونه های خام به19/12 در نمونه های تصفیه شده کاهش یافت.

    استنتاج

    فرایند ZG/UV به علت راندمان بالا و فعالیت کاتالیستی عالی می تواند به طور موفقیت آمیزی برای تخریب آلاینده های آلی به ویژه آفت کش ها در فاضلاب استفاده شود.

    کلیدواژگان: پاراکوات، کاتالیست، rGO ZnO، تخریب فتوکاتالیستی
  • مرضیه زمانیان، نوشین گردانی، سپیده پیوندی، مهسا گلشنی*، محمد خادملو، فاطمه کلانتری، فاطمه یحیی پور آقمشهدی صفحات 59-69
    سابقه و هدف

    یکی از مشکلات سیکل های لقاح آزمایشگاهی (IVF) شکست مکرر لانه گزینی است، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر انفوزیون داخل رحمی سالین در فاز لوتیال سیکل قاعدگی قبلی بر وقوع حاملگی در بیماران نابارور تحت انتقال جنین فریز- ذوب شده انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1399 روی 70 زن نابارور در مرکز ناباروری بیمارستان امام خمینی ساری که تحت انتقال جنین فریز- ذوب شده قرار داشتند، در دوگروه مداخله و کنترل (35 نفر در هرگروه) صورت گرفت. نمونه ها با جدول اعداد تصادفی به دوگروه تقسیم شدند. تزریق داخل رحمی سالین تحت سونوهیستروگرافی در روز 21 سیکل قاعدگی قبلی در گروه مداخله انجام شد، اما برای گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. نتایج بارداری در دو گروه ثبت و مقایسه شد. داده ها با آزمون کای دو و t-test تحلیل شد.

    یافته ها:

     تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه مداخله و کنترل وجود داشت، به طوری که میزان بارداری بالینی در گروه مداخله (6/5 درصد) و در گروه کنترل (28/1 درصد) (0/003=P) و میزان تولد زنده نیز در در گروه مداخله (6/5 درصد) و در گروه کنترل (28/1 درصد) بود (0/02=P).

    استنتاج

    سونوگرافی با انفوزیون سالین تاثیر مثبتی در میزان بارداری بالینی و تولد زنده زنان نابارور نداشت که می تواند به علت کم بودن حجم نمونه، انجام این روش در موقعیت زمانی خاص (روز 21 سیکل)، یا اثر ناکافی این روش در ایجاد التهاب به دنبال خراش نسبت به روش های قدیمی و مرسوم تر باشد. در نتیجه نیاز به مطالعه در سطح سلولی مولکولی و مقایسه این روش ها در ایجاد و میزان فاکتورهای التهابی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سونوهیستروگرافی، لقاح آزمایشگاهی، ناباروری، بارداری، آسیب اندومتر
  • فرهنگ بابامحمودی، فاطمه آهنگرکانی، جمشید یزدانی چراتی، احمد علیخانی، محبوبه حاتمی، لیلا دلاوریان، سمیه عمادی، آزاده نیک سرشت* صفحات 70-82
    سابقه و هدف

    COVID-19 بیماری نوظهوری است که در دسامبر 2019 در چین گزارش شده و به سرعت در سرتاسر جهان گسترش یافت. هدف از این مطالعه، مقایسه یافته های بالینی و آزمایشگاهی و درمان در بیماران بهبود یافته و فوت شده COVID-19 بستری در بیمارستان رازی قایمشهر می باشد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه گذشته نگر، اطلاعات دموگرافیک، بالینی، آزمایشگاهی و درمانی بیماران COVID-19 بستری در بیمارستان رازی قایمشهر مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل رگرسیون لجستیک با استفاده از نرم افزار آماری SPSS VER.25 انجام شد.

    یافته ها: 

    از 1013 بیمار COVID-19 بستری شده، 145نفر(14/3 درصد) فوت شدند. میزان فوت در افراد بالای 65 سال (5 /54 درصد) به طور معنی داری نسبت به بهبود یافته ها بالاتر بود(001 /0=P). 631 نفر(4/ 62 درصد) بیماری زمینه ای همراه داشتند. میزان فوت دربین بیماران فشارخون بالا (0/005=P)، دیابت (05 /0>P)، نارسایی قلبی (0/0001>P)، بیماری مزمن کلیوی و بیماری مزمن ریوی (0/0001>P)، به طور معنی داری نسبت به بهبودیافتگان بیش تر بود. در کل بیماران بستری، اکثر افراد فوتی میزان اکسیژن خون کم تر از 90 درصد (25/4 درصد) داشته و نیاز به تهویه کمکی (61/4 درصد) و مراقبت ویژه (66/9 درصد) داشتند. تفاوت آماری معنی داری در افراد فوتی نسبت به بهبودیافتگان در پارامترهای آزمایشگاهی، لکوسیتوز (0/001=P)، لنفوپنی (0/003=P)، افزایش کراتینین (0/0001>P) و لاکتات دهیدروژناز >250(U/L)، (0/0001>P) وجود داشت.

    استنتاج

    پاندمی COVID-19 بیانگر سرایت بالای این ویروس بوده و با توجه به نبود درمان قطعی علیه این ویروس، یافته های مرتبط با فوت بیماران، می تواند به تشخیص زودهنگام افراد پرخطر و اعمال مداخلات درمانی مناسب کمک کند.

    کلیدواژگان: COVID-19، بیماری زمینه ای، بهبودیافته، مرگ و میر
  • قباد مرادی، امجد محمدی بلبان آباد*، فرید نجفی، منوچهر کرمی، اسدالله محمدی، ساناز احمدی، رشید حیدری مقدم، عباس آقائی، آزاد شکری، ارشد ویسی صفحات 83-92
    سابقه و هدف

    شیوع واقعی عفونت کووید-19 را فقط می توان با بررسی های سرولوژیکی مبتنی بر جمعیت تخمین زد. افراد مبتلا که فاقد علایم بالینی هستند قابل شناسایی و گزارش نمی باشند. هدف این مطالعه بررسی سرواپیدمیولوژی تعیین شیوع سرمی کووید-19 در مشاغل دارای بیش ترین تماس با جامعه در غرب ایران بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی که از 15 تا 25 آبان سال 1399 انجام شد، تعداد 1106 نفر از افراد دارای بیش ترین تماس شغلی با جامعه (به جز گروه های پزشکی) در شهرهای سنندج، کرمانشاه و همدان انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از دو طریق پرسشنامه و گرفتن 3 میلی لیتر خون وریدی انجام گرفت. برای تعیین شیوع سرمی ایمنوگلوبین با استفاده از کیت یوروایمیون، سطح IgG اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     در کل IgG آنتی بادی 317 نفر (28/7 درصد) از شرکت کنندگان تا 25 آبان 1399 مثبت بود. در شهرهای سنندج، همدان و کرمانشاه به ترتیب IgG ،132 نفر (0/32 درصد)، 88 نفر (0/26 درصد) و 99 نفر (27/3 درصد) مثبت بود. میزان مثبت بودن آنتی بادی IgG به تفکیک شهر متفاوت از هم نبودند (0/158= P). از کل 317 فرد IgG مثبت، 112 نفر(35/4 درصد) بدون علامت بودند و تنها 10 نفر (3/2 درصد) سابقه بستری در بیمارستان به دلیل کووید-19 را داشتند.

    استنتاج

    شیوع آنتی بادی کووید-19 در مشاغل دارای بیش ترین تماس با جامعه، نشان داد که افراد مواجهه داشته بسیار بیش تر از موارد تاییدشده در کشور است. با توجه به این که درصد بالایی از افراد بدون علامت هستند، ایجاد بستر و تجهیزات مناسب حفاظت فردی و وضع قوانین سخت گیرانه جهت رعایت پروتکل های بهداشتی توسط مشاغل دارای بیش ترین تماس با جامعه، نقش به سزایی در محدود کردن انتشار بیماری دارد.

    کلیدواژگان: سرواپیدمیولوژی، کووید-19، مشاغل دارای بیش ترین تماس با جامعه، غرب ایران
  • محمد موسوی، آزیتا تهرانچی، مریم صادقی پور*، مهشید نامداری، محسن دالبند، مهدی اخلاص مند کرمانی، مهسا ملک محمدی صفحات 93-103
    سابقه و هدف

    مشکلات سلامت روان در شرایط بحران می تواند توانایی افراد برای بروز رفتارهای محافظتی را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مطالعه، بررسی اثرات استرس و رفتارهای مرتبط با سبک زندگی سالم بر رفتارهای محافظتی از کووید 19 در میان افراد شاغل در دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مقطعی بعد از بازگشایی مجدد دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی انجام گرفت. داده های مربوط به 830 نفر شامل اعضای هییت علمی، دانشجویان و پرسنل طی دو هفته از تاریخ 17 خرداد 1399 جمع آوری گردید. یک پرسشنامه شامل سه بخش برای جمع آوری داده های دموگرافیک، ارزیابی رفتارهای خود مراقبتی و رفتارهای محافظتی طراحی شد. برای برآورد ضرایب مربوط به اثر استرس و رفتارهای مرتبط با الگوی زندگی سالم با رفتارهای محافظتی، از path model analysis استفاده گردید.

    یافته ها:

     اثرات استرس تنها در مورد دانشجویان با رفتارهای محافظتی مرتبط بود که در مورد رفتارهای محافظت اجتماعی اثر منفی معنی داری مشاهده شد (0/001<p). از طرفی، در دانشجویان، تاثیر غیرمستقیم و منفی استرس از طریق تاثیر گذاشتن بر روی سبک زندگی سالم بر هر دو دسته رفتارهای محافظت فردی و اجتماعی دیده شد. اثرات استرس بر رفتارهای محافظتی در خصوص اعضای هییت علمی معنی دار نبود (0/28=p). در گروه پرسنل دانشکده رفتارهای خود مراقبتی آثار مثبت و معنی داری بر رفتارهای حفاظت فردی و اجتماعی داشتند (0/001<p).

    استنتاج

    استرس به عنوان یک متغیر خارجی، اثر مستقیم و غیرمستقیم بر رفتارهای حفاظت اجتماعی داشت، اما بر روی رفتارهای حفاظت فردی فقط به طورغیر مستقیم و از طریق رفتارهای خود مراقبتی تاثیر گذاشت.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، کووید 19، استرس
  • نسرین غفاری، ابراهیم نصیری فرمی، هوشنگ اکبری* صفحات 104-111
    سابقه و هدف

    کنترل درد یکی از مهم ترین مسایل پس از عمل جراحی محسوب می شود و پرکاربردترین داروها جهت آن مورفین است. جهت استفاده از مورفین، روش های متفاوتی وجود دارد. در این مطالعه، هدف ما مقایسه ی اثر مورفین به دو روش اینترانازال و وریدی در اعمال جراحی ارتوپدی در اندام فوقانی بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 86 بیمار به صورت تصادفی در دو گروه اینترانازال (43 نفر) و وریدی (43 نفر) قرار گرفتند و شدت درد با استفاده از معیارهای VAS و NRS ثبت شد. همچنین تهوع، استفراغ، خارش، بی قراری، گیجی، وضعیت همودینامیک و SPO2 بیماران در دقایق 10، 30، 60 و ساعات 2 و 4 بعد از دریافت مورفین ثبت شد. داده های به دست آمده پس از جمع آوری به نرم افزار SPSS22 وارد شده و برای تحلیل داده ها از تست های t-test، من ویتنی، تست دقیق فیشر و کای دو استفاده شد.

    یافته ها

    19/8درصد (17 نفر) از افراد مورد مطالعه زن و 80/2 درصد (69 نفر) مرد بودند. اطلاعات دموگرافیک بین افراد شرکت کننده تفاوت معناداری را نشان نداد (05 /0P>). میانگین درد در 4 ساعت بعد از عمل در گروه وریدی (2/19) به طور معناداری کم تر از گروه اینترانازال (3/76) بود، همچنین در وضعیت همودینامیک، تنفس و SPO2 در دو گروه تفاوت معنادار بود (05 /0<p). سایر متغیرها شامل تهوع و استفراغ، خارش، بی قراری و سرگیجه یکسان گزارش شدند (05 /0>P).

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از هر دو روش اینترانازال و وریدی مورفین بعد از عمل جراحی باعث کاهش درد بیمار شده و حداقل عوارض را ایجاد می کنند، اما روش وریدی به دلیل ورود و جذب سریع تر به خون تاثیر بیش تری دارد.

    کلیدواژگان: مورفین، درد، اینترانازال، وریدی، عمل جراحی ارتوپدی
  • حدیثه روحانی، سمیرا بهراد، مریم جلیلی صدرآباد، راهب قربانی، فریبا یحیایی، شبنم سوهانیان* صفحات 112-121
    سابقه و هدف

    تعیین شیوع بیماری های گوناگون در جوامع مختلف، یکی از اولین اقدامات در راستای ارتقای سطح آموزش، پیشگیری و درمان بیماری ها می باشد. با توجه به این که گاهی اولین علایم بیماری در دهان تظاهر می یابد، شناسایی و تشخیص به موقع آن ها توسط دندانپزشک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این مطالعه تعیین فراوانی ضایعات مخاط دهان و برخی عوامل مرتبط با آن، در بیماران بالای12 سال مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی سمنان در سال 1398-1396،بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی تحلیلی 1001بیمار 12 سال و بالاتر که به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی سمنان مراجعه کرده بودند، از نظر جنس، سن، وجود ضایعه دهانی، مصرف سیگار و استفاده از دنچر بررسی شدند. سپس اطلاعات در چک لیست ثبت شده و توسط آزمون آماری chi-square و نرم افزار آماری SPSS 26 آنالیز شدند.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 1001 نفر شامل 420 مرد و581 زن مورد بررسی قرار گرفتند. 78/5 درصد افراد ضایعات دهانی داشتند. شایع ترین ضایعات مشاهده شده،زبان باردار (36/5 درصد)، ژینژیویت (34 درصد) و پریودنتیت (28/4 درصد) بود. بین سن و وجود ضایعات دهانی رابطه معنی داری یافت شد(0/001>P). فراوانی کل ضایعات به طور معنی داری در افراد سیگاری بیش تر بود (0/016P=). 98/8 درصد از بیماران از وجود ضایعه دهانی خود آگاه نبودند.

    استنتاج

    فراوانی نسبتا بالای ضایعات دهانی و عدم آگاهی از وجود آن ها در این مطالعه، نشان از لزوم انجام معاینات دوره ای مخاط دهان همانند معاینات دندانی توسط متخصصین بیماری های دهان و دندانپزشکان دارد.

    کلیدواژگان: مخاط دهان، پیگمانتاسیون، دنچر، ژینژیویت، پریودنتیت
  • علیرضا گنجی پور، محمدحسین رفیعی، ابراهیم نصیری* صفحات 122-133
    سابقه و هدف

    امروزه بیماری ناشناخته کووید19 به عنوان یک بیماری پاندمیک، آمار ابتلا و مرگ و میر بالایی را به خود اختصاص می دهد. تجارب بهبودیافتگان آن می تواند جهت شناساندن هرچه بیش تر این ویروس و بیماری مفید باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین تجارب بیماران بهبود یافته کووید 19 انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر با رویکرد کیفی و به شیوه فنومنولوژی (پدیدارشناسی) بوده و روش نمونه گیری نیز مبتنی بر هدف می باشد. انتخاب نمونه در سال 1399 و از بهبود یافتگان کووید19 تحت مراقبت در مرکز نقاهتگاه یاوران مهدی (عج) استان قم صورت گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه با سوالات نیمه ساختار یافته و عمیق استفاده شد. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع اطلاعات ادامه یافته و با 17شرکت کننده پایان یافت. تحلیل اطلاعات با روش 7 مرحله ای کلایزی (Colaizzi) انجام گردید و جهت کدبندی یافته ها نیز از نرم افزار MAXQDA نسخه 2018استفاده شد.

    یافته ها:

     تجزیه و تحلیل داده ها، منجر به شناسایی304کد اولیه و 48 زیر مفهوم شد که در 4 مفهوم اصلی تصور از کرونا، علل ابتلا، علایم بیماری و نگرانی های بیماران، تنظیم شد.

    استنتاج

    مفاهیم اصلی تصور و اندیشیدن به کرونا، علل و راه های ابتلا، علایم و نشانه ها و نگرانی های در ارتباط با بیماری کووید 19 اساسی بوده و تدوین برنامه ای آگاهی دهنده و پیشگیرانه به روش علمی مناسب در این چهار بعد و توسط مراکز رسمی و آکادمیک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، تجارب، ابتلا به کووید19، علائم، پدیدارشناسی
  • آرزو رجبیان، الهام پورحیدر، حمیدرضا صادق نیا* صفحات 134-141
    سابقه و هدف

    لینالول از اجزای اصلی روغن های فرار برخی از گیاهان معطر شامل Lavandula angustifolia است. این جزء معطر در مواد آرایشی- بهداشتی وصنعت داروسازی به کار می رود. در این مطالعه، سمیت سلولی و ژنومی (±) لینالول و انانتیومری که به طور طبیعی یافت می شود، (R)-(-) لینالول، درسلول های عصبی PC12 (مشتق از فیوکروموسایتومای رت) مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه، سلول های PC12 به مدت 12 و 24 ساعت با غلظت های مختلف لینالول راسمیک و انانتیومر آن (μM 3200-1) تیمار شدند، سپس سمیت سلولی لینالول با آزمون MTT و سمیت ژنومی با استفاده از آزمون ژل الکتروفورز تک سلولی (کامت) ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    براساس نتایج، (±) لینالول و انانتیومر آن موجب کاهش قابل ملاحظه بقای سلول ها تا 76/2 و 92 درصد (غلظت μM3200) درمقایسه با گروه کنترل (سلول های تیمار نشده) شدند (0/001<p). شاخص های IC50 پس از 12 و 24 ساعت مواجهه با (±) لینالول به ترتیب μM2700 و 5440 و با (R)-(-) لینالول μM 2600 و 3040 محاسبه شد. همچنین سمیت ژنومی که، به صورت درصد محتوی DNA در دنباله کامت مشخص می شود، پس از 12 و 24 ساعت مواجهه با (±) لینالول تا 3/1±21/36 درصد و 2/3±27/6 درصد و (R)-(-) لینالول تا 1/6± 15/2 درصد و 2 ± 21/3 درصد به میزان قابل ملاحظه ای افزایش یافت (0/001< P).

    کلیدواژگان: آسیب DNA، لینالول، سمیت سلولی، سمیت ژنومی
  • سعید جلیلی، مهدی قائمی، سیده فاطمه غیاثی*، محمد دیلمی صفحات 142-149
    سابقه و هدف

    از بلوک جدار عرضی شکم در مدیریت درد بیماران تحت جراحی های شکمی استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر بلوک جدار عرضی شکمی تحت هدایت سونوگرافی بر روی کنترل درد پس از عمل در بیماران تحت جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور روی 60 بیمار کاندید جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک انجام شد. نمونه ها به روش مشابه تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. در پایان عمل در گروه مداخله، بلوک ساب کوستال جدار عرضی شکم (TAP) انجام شد و در گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. در همه نمونه ها، شدت درد بر اساس مقیاس آنالوگ دیداری (VAS)، میزان دریافت مخدر و داروی ضد تهوع پس از عمل در ریکاوری 2، 4، 8 ، 12و 24 ساعت بعد از جراحی بررسی شد. داده ها با نرم افزار SPSS 24 و آزمون های تی مستقل و مجذور کا تحلیل شدند.

    یافته ها:

     تعداد بیماران با 4VAS<در ریکاوری (96/4 درصد)، 2 (96/4 درصد)، 4 (89/2 درصد) و 8 (57/1 درصد) ساعت بعد از عمل در گروه مداخله به طور معنی داری بیش تر از گروه کنترل بود (0/05>P). اما در زمان های 12 و 24 ساعت پس از عمل این اختلاف معنی دار نبود(0/05P>). میانگین مصرف مخدر پس از عمل در گروه مداخله طی 8 (11/9±4/4) و 24 ساعت (21±38/3) پس از عمل نسبت به گروه کنترل اختلاف آماری معنی داری داشت (0/001>P). میانگین مصرف متوکلوپرامید در 8 و 24 ساعت پس از عمل بین دو گروه معنی دار نبود (0/05>p).

    استنتاج

    نتایج مطالعه نشان داد که بلوک ساب کوستال TAP تحت هدایت سونوگرافی، شدت درد و مصرف مخدر پس از جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، بلوک جدار عرضی شکم، اولتراسونوگرافی، بی دردی
  • سید حسین مهرآوران، مبین غزائیان، ایرج ملکی*، سید عباس موسوی، مسعود علیالی، علی شریف پور، سیاوش عابدی، رویا قاسمیان، سپیده صفانوایی، مریم مبینی، سید مهران رضوی پور، غلامعلی گدازنده، میثاق شفیع زاد، محمود موسی زاده، تورج اسدی، مجید سعیدی صفحات 150-157
    سابقه و هدف

    با توجه به نوظهور بودن کووید -19، ثبت نظام مند بیماری می تواند علاوه بر ایجاد بستر مناسب پژوهشی، سبب مشخص شدن جنبه های مختلف بیماری از علایم تا تشخیص های آزمایشگاهی و اثربخشی درمان نیز شود. لذا این مطالعه با هدف طراحی و استقرار ثبت نظام مند بیماری کووید-19 و نتایج اولیه در بیمارستان امام ساری انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در مرحله اول برای طراحی رجیستری، کمیته راهبردی متشکل از تخصص های درگیر در بحث کووید تشکیل شد. متغیرهای تعیین شده توسط اعضای کمیته راهبردی رجیستری شامل یافته های دموگرافیک، علایم حیاتی بیماران، سابقه بیماری زمینه ای، یافته های آزمایشگاهی، نتایج تست های تشخیصی، فرم های بیماری، عوارض، پیش آگهی بیماران و همچنین مداخلات درمانی صورت گرفته در زمان بستری و ترخیص بودند. سپس نرم افزاری جهت ثبت اطلاعات، در محیط وب با پایگاه داده SQL طراحی شد. جامعه مورد بررسی شامل تمامی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام ساری در سال 1398 و 1399 با تشخیص بالینی یا مولکولی کووید-19 بودند.

    یافته ها:

     از 1924 بیمار ثبت شده، 829 نفر (43/1درصد) زن بودند. میانگین سنی بیماران مورد بررسی 17/5±53/2 سال بود. میانگین سنی زنان و مردان مورد بررسی به ترتیب 16/8±53/9و 18/1±52/7 سال بود (0/142=P).

    استنتاج

    شیوع بسیار سریع و ناشناختگی بیماری سبب شد مدیریت موثر شیوع کووید-19 نیازمند دسترسی به اطلاعات درست، کامل، قابل اعتماد و به موقع باشد، که رجیستری ها می توانند در این زمینه کمک کننده باشند.

    کلیدواژگان: رجیستری، کووید 19، مورتالیتی
  • محسن صادقی یارندی، محمد قاسمی*، علی غنجال، مجتبی سپندی صفحات 158-164
    سابقه و هدف

    کمر درد مزمن یکی از رایج ترین اختلالات اسکلتی - عضلانی در جوامع مختلف است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه خطر مزمن شدن کمر دردهای غیراختصاصی حاد و تحت حاد و ریسک فاکتورهای شناختی موثر بر آن انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در بین 162 نفر از بیماران مراجعه کننده به یک بیمارستان نظامی در شهر تهران در سال 1399 انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های تعیین ریسک مزمن شدن کمر درد، باورهای ترس - اجتناب، سلامت بیمار، مقیاس فاجعه آمیز کردن درد و سنجش ترس از درد/صدمه انجام شد. روایی و پایایی تمامی پرسشنامه ها تایید گردیده است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی دو نمونه ای مستقل، کای دو و رگسیون لجستیک چند گانه تعدیل شده در نرم افراز SPSS نسخه 25 انجام پذیرفت.

    یافته ها:

     23/40و 25/84درصد از بیماران دارای کمر درد تحت حاد و حاد به ترتیب در خطر بالای مزمن شدن کمردرد خود قرار داشتند. فاکتورهای میزان باورهای ترس- اجتناب، ترس از حرکت، فاجعه آمیز کردن درد و افسردگی از جمله مهم ترین ریسک فاکتورهای موثر در مزمن شدن کمر دردهای حاد و تحت حاد در مطالعه حاضر می باشد.

    استنتاج

    اکثریت بیماران مورد مطالعه در محدوده سطح ریسک متوسط و بالای مزمن شدن کمر درد بودند، لذا تعیین سطوح ریسک مزمن شدن و توجه به تمامی پارامترهای موثر در مزمن شدن کمردرد نظیر فاکتورهای فردی و شناختی در زمان شروع درمان بیماران مبتلا به کمر دردهای غیر اختصاصی حاد و تحت حاد ضروری است.

    کلیدواژگان: کمر درد غیر اختصاصی، عوامل شناختی، خطر مزمن شدن
  • آرش نقی پور، محمدباقر صابری زفرقندی*، زهرا خطیرنامنی، مهدی امینی، محمدحسین تقدیسی صفحات 165-171
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر درمان های دارویی، به دلیل کاهش اثربخشی سایر روش ها، نقش روزافزونی در مدیریت جرایم مرتبط با مواد مخدر بازی کرده اند. در این مطالعه ارتباط درمان نگهدارنده با متادون و فراوانی جرایم مرتبط با مصرف مواد مخدر بررسی شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی در سال 1398 بر روی 420 نفر از مراجعه کنندگان به کلینیک ها و مراکز درمانی با داروی اگونیست در شهرستان های کردکوی و گرگان استان گلستان انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات یک پرسش نامه محقق ساخته شامل مشخصات جمعیت شناختی، وضعیت شغلی و اشتغال، سابقه مصرف مواد مخدر و ارتکاب جرم، نزاع، طلاق و روابط خارج از حریم خانواده (نامشروع) بود. پرسشنامه ها در قالب جلسه های مصاحبه های فردی با مراجعین و بدون استعلام از سایرمراجع، در دو نوبت بدو پذیرش و شش ماه بعد از شروع درمان متادون تکمیل شدند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS 23 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     اکثریت افراد متاهل (88 درصد)، دارای تحصیلات زیر دیپلم (75 درصد) و با قومیت فارس (88 درصد) بودند. بیش ترین ماده ی مخدر مصرفی آن ها تریاک و بیش ترین روش مصرف خوراکی و استنشاقی بود. درمان نگهدارنده با متادون ارتباط معناداری با طلاق، کار و اشتغال قبل و بعد از مصرف داشت (0/05>P).

    استنتاج

    درمان نگهدارنده با متادون تاثیر چشمگیری بر کاهش جرایم اجتماعی و خشونت در خانواده دارد. پیشنهاد می شود مطالعات بعدی با تعداد بیش تری از مددجویان، در زمان طولانی تر و با بررسی دیگر عوامل مرتبط و پیامدها مانند بهبود اختلالات رفتاری و بیماری های مرتبط اجرا شود.

    کلیدواژگان: مصرف مواد، درمان نگهدارنده، متادون، جرم، خشونت خانگی
  • حسن طالبی قادیکلائی، یحیی صالح طبری، معصومه هاشمی امرئی، زویا هادی نژاد* صفحات 172-177
    سابقه و هدف

    امروزه یکی از مهم ترین معیارهای توسعه جوامع، ارایه خدمات بهداشتی درمانی به عموم مردم است و مهم ترین رکن مراقبت های درمانی را مراقبت های اورژانس به خصوص اورژانس پیش بیمارستانی تشکیل می دهد. لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان رضایتمندی بیماران از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر روی بیمارانی که در سال 1398 با اورژانس پیش بیمارستانی مازندران تماس گرفته و دریافت خدمت داشتند، انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضایت مندی بیمار از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی طراحی شده توسط دانشگاه علوم پزشکی تبریز استفاده شد. حجم نمونه بر اساس تعداد ماموریت های اورژانس 115 مازندران در سال 98 و طبق جدول مورگان، 2937 نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. داده ها با آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و...) آنالیز شد. از آزمون همبستگی اسپیرمن جهت بررسی ارتباط بین داده ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    از تعداد 138751 ماموریت انجام شده توسط مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی مازندران در سال 1398، داده های مربوط به 2937 بیمار ارزیابی شدند. بیش ترین میزان رضایت مربوط به نحوه رسیدگی به بیمار با استفاده از تجهیزات درمانی به تعداد 2665 نفر (90/8 درصد) بود، در حالی که حداقل میزان رضایت مربوط به عدم حضور فعال تکنسین اورژانس پزشکی در کابین عقب آمبولانس در حین فرایند انتقال به تعداد 1685 نفر (76/1 درصد) بود.

    استنتاج

    میزان رضایتمندی بیماران از مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی مازندران در مجموع در سطح خیلی خوب بود. برای افزایش رضایتمندی بیماران، ارتقای تجهیزات و حضور فعال تکنسین در کابین عقب آمبولانس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، بیمار، خدمات اورژانس پیش بیمارستانی، فوریت ها
  • لیلا شهبازنژاد، آذین حاجی علی بیگ، کوثر جعفری سوادکوهی، محمدصادق رضایی* صفحات 178-191

    ویروس سندرم عفونت حاد و شدید تنفسی ناشی از کرونا 2 (SARS-CoV2)، به عنوان عامل بیماری زای بیماری کووید-19 معرفی شده است. اگرچه در ابتدا تصور بر این بود که کودکان از این ویروس در امان هستند، اما با گزارش های متعدد، سندرم التهابی چند سیستمی در کودکان (MIS-C)، به عنوان یکی از عوارض خطرناک کووید-19 در کودکان شناخته شده است. این سندرم شباهت ها و تفاوت هایی با بیماری کاوازاکی، سندرم شوک کاوازاکی و شوک توکسیک دارد. MIS-C بیماری چند سیستمی است که می تواند سیستم های مهمی از جمله قلبی- عروقی، تنفسی، خونی و انعقادی، کلیوی و عصبی را درگیر کند. تشخیص MIS-C براساس وجود شواهد عفونت اخیر با SARS-CoV2، شواهد درگیری چند سیستم و معیارهای آزمایشگاهی التهاب بالا در غیاب علل دیگر مطرح می شود. تصویربرداری قفسه سینه در بسیاری از این بیماران، ممکن است شواهد درگیری کووید را نشان ندهد یا یافته های غیرطبیعی مانند پلورال افیوژن، کدورت های پچی یا تراکم موضعی و آتلکتازی دیده شود. در اکوکاردیوگرافی، شواهد درگیری پریکارد، میوکارد، اندوکارد و عروق کرونر به چشم می خورد که می تواند همراه با آریتمی قلبی باشد. در تصویربرداری شکم، شواهد آسیت در این بیماران، ممکن است گزارش شود. در آزمایش کامل خون، لنفوپنی، آنمی و ترومبوسیتوپنی شایع است و نشانگرهای التهابی نیز بسیار بالا هستند. در موارد خفیف بیماری، می توان بیماران را از نزدیک پیگیری نمود اما بسیاری از این کودکان به انواع شدید مبتلا شده و نیازمند بستری در بخش بیمارستان یا بخش مراقبت ویژه کودکان هستند. این مطالعه به مرور تظاهرات بالینی سندرم التهابی چندسیستمی در کودکان به دنبال COVID-19 می پردازد.

    کلیدواژگان: کووید-19، سندرم التهابی چند سیستمی، کودکان، بیماری کاوازاکی
  • مهدی ولی پور، اکرم ولی پور، محمدعلی ابراهیم زاده* صفحات 192-212
    سابقه و هدف

    کبد یک اندام حیاتی در بدن است که نقش های مهمی از جمله متابولیزه کردن مواد و ترشح آنزیم ها دارد. شناخت هرچه بیش تر این اندام حیاتی جهت مراقبت بهتر از آن همواره مورد توجه محققان بوده است. تتراکلرید کربن (CCl4) یکی از شناخته شده ترین سموم کبدی است. از این ترکیب در مطالعات علمی به عنوان یک مدل شناخته شده جهت ارزیابی اثرات محافظ کبدی ترکیبات مختلف استفاده می شود. در سالیان اخیر، پژوهشگران ایرانی در مطالعات متعددی اثرات حفاظت کبدی برخی گیاهان دارویی بومی ایران را بررسی کرده اند. به دلیل سهولت دسترسی به گیاهان دارویی متعدد در کشور ایران، امکان انجام تحقیقات فراوان در رابطه با اثرات حفاظتی گیاهان دارویی مختلف علیه سمیت کبدی ناشی از CCl4 وجود دارد، که در این مطالعه مروری به بررسی مهم ترین آن ها پرداخته ایم.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مروری، خلاصه ای از مهم ترین پژوهش های منتشر شده در سالیان اخیر مرتبط با اثرات حفاظت کبدی گیاهان دارویی بومی ایران علیه سمیت کبدی القا شده توسط  CCl4ارایه شده است. تتراکلرید کربن، سمیت کبدی، اثرات حفاظت کبدی، گیاهان دارویی به عنوان کلمات کلیدی در نظر گرفته شد. از گوگل اسکالر، SID، Pubmed و Sciencedirect به منظور جستجو استفاده شد. تاکید بر گیاهان بومی ایران بود.

    یافته ها: 

    گیاهان دارویی به عنوان منابع غنی از آنتی اکسیدان ها، جهت درمان سمیت کبدی ناشی از سموم کبدی از جمله CCl4 درنظر گرفته می شوند. جهت مقابله با سمیت کبدی ناشی از هپاتوتوکسین ها می توان از ترکیبات آنتی اکسیدانی به منظور مهار رادیکال های آزاد مخرب استفاده کرد.

    استنتاج

    گیاهان دارویی حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی به دلیل داشتن قابلیت مهار رادیکال های آزاد، می توانند در ممانعت از سمیت کبدی تتراکلرید کربن بسیار موثر باشند.

    کلیدواژگان: کبد، تتراکلرید کربن، سمیت کبدی، آنتی اکسیدان، گیاهان دارویی، کشور ایران
|
  • Samira Yarimir, Maryam Moghimian, Afshin Nazari*, Alireza Mirzaei, Hamed Seidi, Mehrnoush Sedighi Pages 1-15
    Background and purpose

    Due to the high rate of diabetes in the community and the importance of herbal supplements and exercise in its treatment, the present study aimed at evaluating the effects of hydroalcoholic extract of olive leaf on coronary artery function in streptozotocin-induced diabetic male rats with and without exercise training.

    Materials and methods

    In this experimental study, 50 male Wistar rats (250-300 g) were randomly divided into five groups (n=10 per group): 1. Healthy control (CO), 2. Diabetic control (DC),3. Diabetic control + Exercise training (DC+EX), 4. Diabetic control + Olea europaea L. (D+OIL),5. Diabetic + exercise training + Olea europaea L. (DC+EX+OIL). Diabetes was induced by intraperitoneal injection of nicotinamide-streptozotocin. The rats in D+OIL and DC+EX+OIL groups performed submaximal exercise on treadmill for 5 days a week/ 8 weeks and received 200 mg/kgbw Olea europaea L. extract by gavage at 8 AM daily for 8 weeks. Twenty-four hours after the last training session, Isolated hearts were perfused using the Langendorff method and hemodynamic parameters were assessed. Then, levels of antioxidant enzymes and lipoproteins in the blood were measured.

    Results

    Olive leaf extract with 8 weeks of exercise training led to increased activity of superoxide- dismutase and catalaseenzymes and increased lipoprotein levels of LDL and HDL in diabetic rats but it had no effect on improving LDL levels. It also prevented increased response to coronary artery stenosis due to diabetes and increased response to coronary artery dilator.

    Conclusion

    Current study could be helpful in increasing the tendency to use exercise and olive leaf extract in treatment of diabetic patients and preventing cardiovascular complications including coronary artery endothelial disorders in these patients.

    Keywords: diabetes mellitus, endothelial, endurance training, enzyme antioxidant, vascular complications
  • Vahideh Tarhriz, Ahmad Yari Khosroushahi, Leila Ebrahimi Ghasor, Babak Elyasifar, Azita Dilmaghani* Pages 16-27
    Background and purpose

    Misuse of antibiotics diminishes microbial balance of the body which has led to emergence of new diseases.  In this research, we studied the effect of essential oils of Zingiber officinale, Cinnamomum verum, Trachyspermum ammi, and Carum carvi on intestinal microorganisms’ effect in dysbiosis in vitro.

    Materials and methods

    Essential oils were prepared by indirect steam distillation. Pure and lyophilized microorganisms were purchased from Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST). After the culture media was preapered the wells were created over the agar plates and antimicrobial activity was defined by measuring the inhibition zone diameter after 24 hours. Antibacterial effects of the essential oils were studied by well assay methods, Minimum Inhibitory Concentration (MIC), and Minimum Bactericidal Concentration (MBC). Results were interpreted using CLSI standards.

    Results

    Cinnamomum verum had the highest inhibitory effect on all pathogens. Trachyspermum ammi essential oils had moderate inhibitory effect on all pathogens except shigella Flexneri. The essential oils of Cuminum cyminum and Carum carvi had similar inhibitory effects. Ginger essential oil showed no inhibitory effect on any of the pathogens.

    Conclusion

    The highest inhibitory effect on pathogens was seen in Trachyspermum ammi essential oil, while it had the least inhibitory effect on beneficial microorganisms. Cinnamomum verum essence, with very good inhibitory effect on pathogens and inhibition of some useful microorganisms, can be promising to make effective drug by modulating the activity of pathogens effective in dysbiosis of the clone.

    Keywords: medicinal plants, dissubiosis clone, minimum inhibitory concentration, minimum concentration of fatalities, antibiotic
  • Kosar Dadgar*, Leila Shadan, Maryam Moazeni, Pourya Biparva, Jamshid Yazdani Charati, Zahra Ebrahimi, Mehdi Aryana Pages 28-38
    Background and purpose

    Removable prostheses made of polymethyl methacrylate are susceptible to Candida-dependent denture stomatitis and Candida albicans is considered to be the first common cause. The aim of the present study was to investigate the antifungal effect of acrylic resin modified by zinc oxide nanoparticles.

    Materials and methods

    In this laboratory study, 72 disks (10*4 mm) made of polymethyl methacrylate (Acropars, Marlic, Iran) were divided into three groups (n= 24). Concentrations of zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) were 1 (group A), 0.5 (group B), and 0 (group C, control) mg/ml. Samples were studied in laboratory using Candida albicans strains (ATCC 10231) according to CLSI M27-A3 and M27-S4 documents. For data analysis, one-way ANOVA and Scheffe's post-test were performed using SPSS V24.

    Results

    There were significant differences in mean numbers of fungal colonies in study groups. The amount of fungal colonies in group A was lower than those in group B and in group B was lower than those in group C (P<0.05).

    Conclusion

    Considering the limitations of this study, findings showed that zinc oxide nanoparticles have antifungal activity, which increases by increase in concentration of nanoparticles.

    Keywords: microbial sensitivity test, zinc oxide, metal nanoparticle
  • Samaneh Dehghan*, Alireza Shakeri, Mahsa Tahergoorabi, Yousef Dadban Shahamat Pages 39-58
    Background and purpose

    Paraquat (PQ) is the third most widely used herbicide in the world. This herbicide has the potential to damage cell membranes by lipid peroxidation and free radical attack. In this study, ZnO /rGO (ZG) heterogeneous photocatalyst was used for oxidation of PQ herbicide in aqueous solution under ultraviolet light irradiation.

    Materials and methods

    In this experimental study, EDS, FE-SEM, BET, XRD, and FTIR analyzes were performed to determine the characteristics of synthesized catalyst. Effect of operating parameters, including solution pH, catalyst concentration, rGO percentage loading, PQ concentration, and UV-light intensity on degradation of PQ was studied in batch mode. Residual concentration of PQ and type and toxicity of intermediate compounds were measured by HPLC and GC-MS, respectively and toxicity test was done by Daphnia Magna. Studies on reusability of catalysts, effect of radical scavengers, and inorganic anions were also performed.

    Results

    Under optimum conditions (pH=7, catalyst loading=10%, catalyst concentration=0.5 g/l, PQ concentration= 10mg/l, and UV-light intensity=220 mw/cm2), degradation and mineralization rate were 91.61% and 51% in 120 minutes, respectively. Radical scavenger experiments showed electron as the most effective factor in PQ oxidation process in ZG/UV system. In samples of agricultural run-off, degradation efficiency was 58.27%. Biotoxicity test also showed that toxic unit in pesticide-containing samples was 61.72 in raw samples that decreased to 12.19 in treated samples after 96 hours.

    Conclusion

    ZG/UV process has high efficiency and excellent catalytic activity, so, it the can be successfully used to degrade organic pollutants, especially pesticides, in wastewater.

    Keywords: Paraquat, catalyst, ZnO, rGO, photocatalytic degradation
  • Marzieh Zamaniyan, Noushin Gordani, Sepideh Peivandi, Mahsa Golshani*, Mohammad Khademloo, Fatemeh Kalantari, Fatemeh Yahyapour Aghmashhadi Pages 59-69
    Background and purpose

    One of the problems of in vitro fertilization (IVF) cycles is recurrent failure of implantation. The present study aimed to investigate the effect of intrauterine saline infusion in luteal phase of previous menstrual cycle on occurrence of pregnancy in infertile patients undergoing frozen-thawed embryo transfer.

    Materials and methods

    This clinical trial was conducted in 70 infertile women attending the infertility center in Sari Imam Khomeini Hospital who were undergoing frozen-thawed embryo transfer in 2020. The participants were randomly divided into an intervention group and a control group (n= 35 per group) using random number table. In intervention group, intrauterine injection of saline with ultrasound guidance was performed on day 21 of previous menstrual cycle, while the control group received no intervention. Pregnancy outcomes were compared between the two groups. Data analysis was performed using Chi-square and t-test.

    Results

    The intervention group and control group were found to be significantly different in rate of clinical pregnancy (6.5%, 28.1%) (P=0.003) and live birth (6.5%, 28.1%), respectively (P=0.02).

    Conclusion

    In this study, saline infusion sonohysterography did not have positive effect on clinical pregnancy and live birth, which could be due to small sample size, performing the procedure on day 21 of cycle, or ineffectiveness of this method in causing inflammation following scratches compared to conventional methods. Further molecular and cellular studies are needed to compare the effect of these methods on increasing the level of inflammatory factors.

    Keywords: sonohysterography, in vitro fertilization, infertility, pregnancy, endometrial injury
  • Farhang Babamahmoodi, Fatemeh Ahangarkani, Jamshid Yazdani Charati, Ahmad Alikhani, Mahboobeh Hatami, Leila Delavaryan, Somayeh Emadi, Azadeh Nikseresht* Pages 70-82
    Background and purpose

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is an emerging infectious disease that was first reported in December 2019 in China and spread rapidly around the world. The aim of this study was to compare clinical and laboratory findings and disease outcome between survived and deceased COVID-19 patients admitted to Qaemshahr Razi Hospital, Iran.

    Materials and methods

    In this retrospective study, demographic, clinical, paraclinical, and treatment information of hospitalized COVID-19 patients were analyzed. Logistic regression analysis was performed using SPSS V25.

    Results

    Among 1013 COVID-19 patients, 145 (14.3%) died. Mortality rate was significantly higher in patients older than 65 years of age (54.5%) (P= 0.0001). Comorbidities was seen in 631 patients (62.4%). Mortality rate was significantly higher in patients with hypertension (P= 0.005), diabetes (P<0.05), congestive heart failure (P< 0.0001), and chronic kidney disease and chronic lung disease (P<0.0001). Most deceased patients had low oxygen saturation (<90%) (25.5%) that required assisted mechanical ventilation (61.4%) and were admitted to Intensive Care Units (66.9%). There were significant differences between survived and deceased COVID-19 patients in leukocytosis (P= 0.001) lymphopenia, (P= 0.003), creatinine level (P< 0.0001), and lactate dehydrogenase > 250 (U/L) (P<0.0001).

    Conclusion

    COVID-19 pandemic indicates high infectivity of the virus. Currently, there is no definitive treatment against the virus, so, findings associated with COVID-19 mortality could be of great help in early diagnosis of high-risk individuals and applying appropriate therapeutic interventions.

    Keywords: COVID-19, comorbidity, survival, mortality
  • Ghobad Moradi, Amjad Mohamadi Bolbanabad*, Farid Najafi, Manoochehr Karami, Asadollah Mohammadi, Sanaz Ahmadi, Rashid Haidari Moghadam, Abbas Aghaei, Azad Shokri, Arshad Veysi Pages 83-92
    Background and purpose

    The actual prevalence of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) can only be estimated by population-based serological examinations and individuals without clinical symptoms may not be identified or reported. In this sero-epidemiological study we aimed at exploring the serum prevalence of COVID-19 in highly exposed occupational groups in western Iran.

    Materials and methods

    A total of 1106 people with jobs with a high potential for exposure to COVID-19 (excluding doctors) were selected in Sanandaj, Kermanshah, and Hamedan. Demographic information of all participants were recorded and venous blood samples (3 ml) were taken. IgG levels were measured to determine the serum prevalence of immunoglobulin using EUROIMMUN kit.

    Results

    Until 15 November 2020, IgG antibody was detected positive in 317 people (28.7%). In Sanandaj, Hamedan, and Kermanshah there were 132 (32%), 88 (26%), and 99 (27.3%) people with IgG-positive antibodies, respectively. There were no significant differences in rates of positive COVID-19 IgG antibody between the cities (P= 0.158). Among individuals with IgG antibody positive (n=317), 35.4% were asymptomatic and only 3.2% were admitted to hospital because of COVID-19.

    Conclusion

    High prevalence of COVID-19 antibodies in people with working activities of high potential for exposure to known or suspected sources of SARS-CoV-2 and a high number of asymptomatic individuals in this group showed that appropriate personal equipment and adhering to strict rules play a critical role in limiting the disease transmission.

    Keywords: Seroepidemiology, COVID-19, occupational groups, west of Iran
  • Mohammad Mousavi, Azita Tehranchi, Maryam Sadeghipour*, Mahshid Namdari, Mohsen Dalband, Mahdi Ekhlasmand Kermani, Mahsa Malek Mohammadi Pages 93-103
    Background and purpose

    Mental health problems can negatively affect one’s ability to take precautionary measures. The aim of this study was to evaluate the effects of perceived stress and self-care behaviors on precautionary measures against COVID-19 among staff and students in shahid Beheshti Dental School.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted after reopening of the school. Information was collected from 830 people (academic members, students, and staff) within two weeks in spring 2020. A questionnaire was designed consisting of items on demographic characteristics, perceived stress, self-care behaviors, and precautionary measures. To calculate the coefficients of the effects of stress and self-care behaviors on precautionary measures, path model analysis was applied.

    Results

    There was a significant relationship between perceived stress and precautionary measures in dental students. In this group, stress had a significant direct effect on preventive social behaviors (P<0.001). On the other hand, the negative effects of perceived stress on both individual and social preventive measures were mediated via self-care measures. In academic members, perceived stress was not found to significantly affect precautionary measures (P=.28). In staff, self-care behaviors had significant positive effects on both individual and social preventive measures (P<.001).

    Conclusion

    Perceived stress as an exogenous variable had both direct and indirect effects on social preventive behaviors. It also affected individual preventive behaviors via self-care measures as an endogenous variable.

    Keywords: self-care, COVID-19, stress
  • Nasrin Ghaffari, Ebrahim Nasiriformi, Hooshang Akbari* Pages 104-111
    Background and purpose

    Pain control is a major issue after surgery and the most widely used drug is morphine. There are several methods for administration of morphine. The present investigation aimed at comparing the effect of intranasal morphine and intravenous morphine on orthopedic surgery in upper limb.

    Materials and methods

    In this clinical trial, 86 patients were randomly divided into two groups to receive either intranasal morphine (n=43) or intravenous morphine (n=43). Pain intensity was measured using Numerical Rating Scale (NRS) and Visual Analogue Scale (VAS). Pain, nausea, vomiting, pruritus, restlessness, confusion, hemodynamic status, and SPO2 at 10, 30, 60 minutes and 2 and 4 hours after receiving morphine were recorded. Data were analyzed in SPSS V22 applying t-test, Mann-Whitney, Fisher's exact test, and Chi-square.

    Results

    There were 19.8% (n=17) female and 80.2% (n=69) male patients. There were no significant differences in demographic characteristics between the participants (P>0.05). Mean postoperative pain was significantly lower in patients that received intravenous morphine (2.19) compared to those in intranasal morphine group (3.76). The two groups were found to be significantly different in postoperative pain, hemodynamic status, respiration, and SPO2 (P<0.05). Postoperative nausea and vomiting, pruritus, restlessness, and dizziness were reported to be similar between the two groups (P>0.05).

    Conclusion

    The study showed that both intranasal morphine and intravenous morphine reduced postoperative pain and caused minimal complications, but intravenous morphine is more effective due to faster entry and absorption into the blood.

    Keywords: morphine, pain, intranasal, intravenous, orthopedic surgery
  • Hadise Rouhani, Samira Behrad, Maryam Jalili Sadrabad, Raheb Ghorbani, Fariba Yahyaei, Shabnam Sohanian* Pages 112-121
    Background and purpose

    Determining the prevalence of various diseases in different communities is one of the first measures to improve the level of education, prevention and treatment of diseases. Occasionally, first symptoms of some diseases appear in mouth, so, timely diagnosis made by dentists is of particular importance. The aim of this study was to determine the frequency of oral mucosal lesions and some related factors in patients over 12 years of age in Oral Medicine Department affiliated with Semnan Dental School in 2017-2019.

    Materials and methods

    In this descriptive study, all individuals aged 12 years and older (n=1001) were investigated. Data, including gender, age, oral lesions, smoking, and wearing dentures were recorded in a checklist and analyzed in Chi-square test in SPSS V26.

    Results

    In this study, 1001 people including 420 men and 581 women were studied. Frequency of oral lesions was 78.5%. The most common lesions were coated tongue (36.5%), gingivitis (34%), and periodontitis (28.4%). There was a significant relationship between age and oral lesions (P< 0.001). Total frequency of lesions was significantly higher in smokers (P= 0.016). Among the patients, 98.8% were unconscious about their oral lesions.

    Conclusion

    Relatively high frequency of oral lesions and lack of awareness of their presence in people studied indicate the necessity for periodic oral mucosal examinations and dental examinations.

    Keywords: oral mucosa, pigmentation, dentures, gingivitis, periodontitis
  • Alireza Ganjipour, MohammadHossein Rafiei, Ebrahim Nasiri* Pages 122-133
    Background and purpose

    Today, the Coronavirus disease 2019 (COVID-19), as a pandemic disease, has a high incidence and mortality rate. The experiences of those who have recovered could be of great benefit in understanding and management of the disease. This study aimed at determining the experiences of patients who have recovered from COVID-19.

    Materials and methods

    A phenomenological study was performed in recovered COVID-19 patients (n=17) in Yavaran Mehdi Convalescent Care Center in Qom, Iran 2020. Purposive sampling was done and continued until data saturation was reached. Semi-structured in-depth interviews were conducted. Data analysis was performed using Colaizzi method and MAXQDA 2018 was used to encode the data.

    Results

    Data analysis led to identification of 304 primary codes and 48 sub-concepts which
    were adjusted into four main concepts, including perception of COVID-19, causes of the disease, symptoms, and patients' concerns.

    Conclusion

    The main concepts of imagining and thinking about COVID-19, causes, and routes of transmission, signs, and symptoms, and concerns associated with the disease are the main dimensions, so, academic centers are recommended to provide people with informative programs.

    Keywords: Coronavirus, Experiences, COVID-19, Symptoms, Phenomenology
  • Arezoo Rajabian, Elham Pourheidar, HamidReza Sadeghnia* Pages 134-141
    Background and purpose

    Linalool is one of the main constituents of the essential oil of some aromatic plants, including Lavandula angustifolia. It is used in cosmetics and pharmaceutical industry. In this study, the cytotoxicity and genotoxicity of (±) linalool and its naturally occurring enantiomer, (R)-(-) linalool, were evaluated in neuronal PC12 cells.

    Materials and methods

    PC12 cells were incubated with different concentrations of racemate linalool and (R)-(-) linalool for 12 and 24 h. Cytotoxicvity and genotoxicity were evaluated using MTT assay and single cell gel electrophoresis (comet) assay, respectively.

    Results

    Findings showed that (±) linalool and (R)-(-) linalool (3200 μM) significantly reduced cell viability to 76.2% and 92%, compared to the control group (untreated cells) (P<0.001). IC50 values after 12 h and 24 h exposure to (±) linalool and (R)-(-) linalool were 2700 µM and 5440 µM, and 2600 µM and 3040 µM, respectively. Following treatment by (±) linalool or (R)-(-) linalool for 12 or 24 h, the DNA contents in the comets tail, as an indicator of genotoxicity, significantly increased to 21.36 ± 3.1%, 27.6 ± 2.3% and 15.2 ± 1.6% and 21.3 ± 2%, respectively (P<0.001).

    Conclusion

    In this study, racemate linalool and its enantiomer, (R)-(-) linalool, decreased the viability of PC12 cells via induction of genotoxicity. (R)-(-) linalool exhibited more cytotoxicity than (±) linalool.

    Keywords: DNA damage, linalool, cytotoxicity, genotoxicity
  • Saeed Jalili, Mehdi Ghaemi, Seyede Fatemeh Gheiasi*, Mohammad Deilami Pages 142-149
    Background and purpose

    Transversus abdominal plane block is used in management of pain in patients undergoing abdominal surgery. This study aimed at investigating the effect of ultrasound-guided transversus abdominis plane block on postoperative pain control in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy.

    Materials and methods

    This double-blind randomized clinical trial was performed in 60 patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. General anesthesia was induced in all patients. At the end of the operation, a subcostal transverse abdominis plane (SCTAP) block was performed in the intervention group, while the control group received no intervention. In all samples, pain intensity based on Visual Analogue Scale (VAS) and the dose of opioid and anti-emetics drugs were assessed at recovery, 2, 4, 8, 12, and 24 hours after the surgery. Data analysis was performed in SPSS 24 applying independent t-test and chi-square.

    Results

    The number of patients with VAS<4 was significantly higher in intervention group compared with the control group at recovery (96.4%), 2 (96.4%), 4 (89.2%), and 8 (57.1%) hours after the surgery (P<0.05), but, data showed no significant difference between the intervention group and control group at 12 and 24 hours after surgery (P>0.05). Findings showed significant differences in mean opioid administration during 8 (4.4 ± 11.9) and 24 hours (38.3 ± 21) after surgery between the intervention group and the control group (P<0.001). The mean use of metoclopramide was not found to be significantly different between the two groups at 8 and 24 hours after surgery (P> 0.05).

    Conclusion

    Current study showed that ultrasound-guided SCTAP block could reduce postoperative pain and opioid administration after laparoscopic cholecystectomy.

    Keywords: laparoscopic cholecystectomy, transversus abdominis plane block, ultrasonography, analgesia
  • Seyed Hossein Mehravaran, Mobin Ghazaeian, Iradj Maleki*, Seyed Abbas Mousavi, Masoud Aliyali, Ali Sharifpour, Siavash Abedi, Roya Ghasemian, Sepideh Safanavaei, Maryam Mobini, Seyed Mehran Razavipour, GholamAli Godazandeh, Misagh Shafizad, Mahmood Moosazadeh, Touraj Assadi, Majid Saeedi Pages 150-157
    Background and purpose

    Disease registry of Coronavirus disease 2019 (COVID-19) as an emerging global health threat could create a suitable research context, identify various aspects of the disease from symptoms to laboratory diagnoses, and determine effectiveness of treatment. The present study aimed to design and implement COVID-19 registry in Sari Imam Khomeini Hospital and investigated preliminary results.

    Materials and methods

    At first stage, to design the disease registry, a strategy committee was established consisting of experts involved in COVID-19. Variables determined by members of the registry strategy committee included demographic findings, patients’ vital signs, comorbidity, laboratory findings, diagnostic test results, disease forms, complications, patients’ prognosis, and medical interventions on admission and at the time of discharge. Then, a web based software was designed in Structured Query Language (SQL) to record the information. The study population included all patients attending Sari Imam Khomeini Hospital with clinical and molecular diagnosis of COVID-19.

    Results

    Out of 1924 registered patients, 829 (43.1%) were female. The mean age of patients was 53.2±17.5 years. The mean ages of men and women were 53.9±16.8 and 52.7±18.1 years, respectively (P= 0.142).

    Conclusion

    Outbreak of COVID-19 and paucity of information about the disease call for an accurate, complete, and reliable database including timely information which could be achieved by an integrated disease registry.

    Keywords: registry, COVID-19, mortality
  • Mohsen Sadeghi-Yarandi, Mohammad Ghasemi*, Ali Ghanjal, Mojtaba Sepandi Pages 158-164
    Background and purpose

    Chronic low back pain is one of the most common musculoskeletal disorders in the world. This study aimed at evaluating the risk of non-specific chronic low back pain and related cognitive risk factors.

    Materials and methods

    This descriptive analytic study was performed in 162 patients in a military hospital in Tehran, Iran 2020. Data were collected using the STarT Back Screening Tool, Fear-Avoidance Beliefs Questionnaire, Patient Health Questionnaire, Pain Catastrophizing Scale, and Tampa Scale for Kinesiophobia. Data analysis was carried out in SPSS V25 using independent samples t-test, Chi-square, and multiple logistic regression.

    Results

    Among the patients, 23.40% and 25.84% had sub-acute and acute low back pains, respectively, and were at high risk for chronic low back pain. Fear-avoidance belief, fear of movement, catastrophizing the pain, and depression were found to be the major risk factors for chronicity risk of acute and sub-acute non-specific low back pain.

    Conclusion

    Most of the patients studied were at moderate and high chronicity risk for low back pain. Therefore, determining the risk levels of chronic back pain in acute and sub-acute pains and considering all parameters affecting the chronicity of low back pain, e.g. individual and cognitive factors at the beginning of treatment are of great benefit in creating a suitable algorithm for treatment.

    Keywords: non-specific low back pain, cognitive factor, chronicity risk
  • Arash Naghipour, MohammadBagher Saberi Zafarghandi*, Zahra Khatirnamani, Mahdi Amini, MohammadHossein Taghdisi Pages 165-171
    Background and purpose

    In recent years, drug therapies have played an increasing role in management of drug-related crimes due to decrease in efficacy of other anti-crime methods. This study investigated the relationship between methadone maintenance therapy and frequency of drug-related crimes.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted in 420 patients attending private addiction treatment centers who received agonist therapy in Kurdkuy and Gorgan in Golestan province, Iran. Data were collected using a researcher-made questionnaire consisting of demographic characteristics and items on history of drug abuse, history of crimes, domestic violence and conflicts, divorce and remarriage, and work and employment. The questionnaires were completed at admission time and six months after initiation of methadone treatment through face to face interviews. Data analysis was done in SPSS V23.

    Results

    The majority of patients were married (88%), had low educational levels (75%) and were Persian (88%). The most commonly used narcotic drug was opium used oral or inhaled. There was a significant inverse relationship between methadone maintenance treatment and cases of crime and domestic violence and a significant direct relationship between the treatment and cases of divorce or remarriage, and work and employment before and after treatment (P<0.05).

    Conclusion

    Methadone maintenance treatment showed a significant effect on reducing social crime and domestic violence. Further researches are suggested to study other associated factors in larger number of patients while considering other variables such as improvement of behavioral disorders and related diseases in long-time follow-up investigations.

    Keywords: drug abuse, maintenance treatment, methadone, crime, domestic violence
  • Hassan Talebi Ghadicolaei, Yahya Salehtabari, Masumeh Hashemi Amrei, Zoya Hadinejad* Pages 172-177
    Background and purpose

    Providing health services to general public is an essential criteria for developing the communities. The most crucial division of healthcare is pre-hospital emergency care. This study was conducted to evaluate the level of patient satisfaction with pre-hospital emergency services in Mazandaran University of Medical Sciences, Iran.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical research was conducted in patients admitted to pre-hospital emergency department in Mazandaran, 2019. Data were collected using Patient Satisfaction Questionnaire. Sample size was determined using Morgan table and based on the number of emergency missions performed. A total of 2937 samples were selected by random sampling. Data analysis was performed using descriptive statistics and Spearman correlation.

    Results

    The total number of missions performed by Mazandaran Medical Emergency Services was 138,751 in 2019 and data of 2937 patients were evaluated. The highest level of satisfaction was with the use of medical equipment reported by 2665 people (90.8%), while the least satisfaction level was associated with the absence of an active emergency medical technician (EMT) in ambulance patient compartment when transferring patient to the hospital (n= 1685, 76.1%).

    Conclusion

    High satisfaction levels were reported by people receiving pre-hospital emergency services in Mazandaran. To increase patient satisfaction, equipment upgrades and presence of active EMT in ambulance patient compartment are recommended.

    Keywords: patient, satisfaction, pre-hospital emergency medical service, emergencies
  • Leila Shahbaznejad, Azin Hajialibeig, Kosar Jafari Savadkoohi, MohammadSadegh Rezai* Pages 178-191

    Coronavirus 2 acute and severe respiratory infection virus (SARS-CoV2) has been identified as a pathogen of COVID-19 disease. Initially it was thought that children were safe from the virus, but several reports showed Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) as a dangerous complication of COVID-19. There are similarities and differences between MIS-C and Kawasaki disease, Kawasaki shock syndrome, and toxic shock. It is a multisystem disease that affects major systems, including cardiovascular, respiratory, blood and coagulation, kidney, and nervous systems. Diagnosis of MIS-C is based on evidence of recent SARS-CoV2 infection and multiple system involvement, and laboratory criteria for high inflammation in the absence of other causes. In many of these patients chest imaging may show no evidence of COVID-19 involvement, or abnormal findings such as pleural effusion, ground glass patchy opacities, or local density and atelectasis may be seen. Echocardiography shows involvement of pericardium, myocardium, endocardium, and coronary arteries, which may be accompanied by cardiac arrhythmias. On abdominal imaging, evidence of ascites may be reported in these patients. In whole blood tests, lymphopenia, anemia, and thrombocytopenia are common, and inflammatory markers are very high. In mild cases, patients can be closely monitored, but many of these children develop severe forms and require hospitalization or pediatric intensive care unit. This study narratively reviews the clinical manifestations of multisystemic inflammatory syndrome in children following COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Multisystem inflammatory syndrome in children, Kawasaki disease
  • Mehdi Valipour, Akram Valipour, MohammadAli Ebrahimzadeh* Pages 192-212
    Background and purpose

    Liver is a vital organ in the body that plays key roles in metabolism and secreting enzymes. A better understanding of this vital organ for better care has always been of interest to researchers. Carbon tetrachloride (CCl4) is one of the most known liver toxins. This compound is used in scientific studies as a well-known model to evaluate the hepatoprotective effects of various compounds. Iranian researchers in recent years have investigated the hepatoprotective effects of some native medicinal plants. These plants are abundantly found in Iran. This review aimed at exploring protective effects of different medicinal plants against CCl4 induced hepatotoxicity.

    Materials and methods

    This review summarizes some of the most important research published in recent years on hepatoprotective effects of native Iranian medicinal plants against CCl4-induced hepatotoxicity. Carbon tetrachloride, hepatotoxicity, hepatoprotective effects, and medicinal plants were the search keywords. Google Scalar, SID, Pubmed, and Sciencedirect were electronic databases searched. Emphasis was placed on native plants of Iran.

    Results

    Medicinal plants are considered as rich sources of antioxidants in treatment
    of hepatotoxicity caused by hepatotoxins including CCl4. To counteract the hepatotoxin-induced hepatotoxicity, antioxidant compounds can be used to inhibit free radicals.

    Conclusion

    Medicinal plants containing antioxidant compounds can be very effective in preventing carbon tetrachloride hepatotoxicity due to their ability to inhibit free radicals.

    Keywords: liver, carbon tetrachloride, hepatotoxicity, antioxidants, medicinal plants, Iran